Yleinen

Suomussalmen väkiluku tuplaantuu tulevana marjakautena

22.06.2015, kotisanomat

Thaimaasta ja Ukrainasta saapuvat marjanpoimijat tuplaavat Suomussalmen kuntaluvun hetkeksi aikaa tulevana syksynä. Kaupat ovat varautuneet tilaamalla rekkalasteittain vessapaperia ja nuudeleita. Paikallinen alko aikoo tilata vodkaa ja riisiviinaa normaalia suuremman määrän – se mitä poimijat ei kittaa kurkusta alas, paikallinen väestö huolehtii siitä syksyn pimeillä keleillä. Luvataan alkosta.
Majoitus tuhansille poimijoille järjestyy paikallisten marjasuhareiden toimesta;  on ostettu kouluja ja eri kokoisia telttoja, mm. kahden hengen teltat ovat Kainuusta loppuneet jo alkukeväästä. Retkikeittimiä ja tulitikkuja on vaikea löytää Kajaanin pohjoispuolelta. Pimeiltä markkinoilta löytynee vielä takkatikkuja ja armeijan ylijäämävaraston muonapakkia sekä ”lusikkamysteeriä”.
Kainuun naimattomat neidit ja ei niin peilin katsetta kestävät yksinäiset emännät ovat valmiita ottamaan vastaan iloiset ja veikeän väriset poimijat mielihyvin – marjanpoiminnan opastusta risukossa ja näreikössä luvataan vaikka marjoja ei löytyisikään. Tuleva syksy tullenee poikimaan ensi keväänä muutakin kuin rastaanpoikasia, luvataan paikallisten neitien toimesta.

Thaimaalaiset marjanpoimijat majoittuvat mielellään telttoihin. Pienessa teltassa sopu sijaa antaa kuudelle hengelle.

Thaimaalaiset marjanpoimijat majoittuvat mielellään telttoihin. Pienessa teltassa sopu sijaa antaa kuudelle hengelle.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *