Yleinen

Savolainen pystyhautaus leviää Kainuuseen

02.11.2014, kotisanomat

Savossa jo vuosia hyväksi todettu vainajien pystyhautaus on hyvää vauhtia leviämässä Kainuuseen. Pystyhautauksen etuna on tilan säästö sekä kiihkoluterilaisen raamatun tulkinnan mukaan ”parempi seisoa paikallaan kuin pötkötellä pitkällään”.
Vainaja jäädytetään ennen hautaamista seisovaan asentoon, jonka jälkeen hänet voidaan laskea hautaan, joko seisovassa asennossa tai urheilijoiden ja seikkailijoiden suosimassa pää alaspäin asennossa, jolloin kengät osoittavat kohti taivasta symbolina ylösnousemukselle mutkan kautta.
Ajatus pystyhautauksesta herätti aluksi ihmettelyä Kainuussa. Miksi vainajaa ei voi haudata perinteisellä tavallisesti, vaan mennään jonkin muoti-ilmiön perässä, onko tässä enää mitään järkeä.
Pystyhautaus on lähtöisin ulkomailta New Yorkin suunnilta 1930-luvulla, jolloin gangsterit ampuivat toisiaan keskenään niin paljon, ettei heitä keretty haudata makuuasennossa, vaan tökättiin ensimmäiseen monttuun seisoviltaan.

Savolainen pystyhautausmaa sekä muistopenkki.

Savolainen pystyhautausmaa sekä muistopenkki.


Yksi vastaus

  1. Sakari sanoo:

    Kyllä totisesti ihmetyttää tuollainen hautaustapa, sillä taitaa osa savolaisista olla niin kieroa väkeä, että niin pysty-, kuin vaakahautaus saattaa tuottaa melkoisia vaikeuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *