Yleinen

Kirkonkylällä jysähtää uutena vuotena

27.12.2013, kotisanomat

Rajavartiosto tuo tiistaina Kirkonkylälle muutaman 250 kilon lentopommin räjäytettäväksi, jotta saadaan kansalaisiin vauhtia päälle. Lentopommitempauksella on vakava henkinen sanoma kuntalaisille; tarkoitus poistaa iänikuinen kitinä ja valitus. Alkamaan vuosi 2014 korvat tilliä soiden ja ylväänä kohti positiivista asennetta marssien määrätietoisesti, mutta nöyränä ja luottavaisena kunnanjohtoon ja sen harkinnanvaraiseen päättelykykyyn suoriutua tehtävästään saattaa Suomussalmen kunta ja sen asukkaat katsomaan tulevaisuuteen kuin lottokuponkiin – joskus se meillekin mätkähtää, päävoitto.

Rajavartiosto räjäyttää vuodelta 1941 olevat venäläiset lentopommit, kolme kappaletta.

Lumi, multa ja kivi tulee lentämään, ikkunoita särkyy ja paineaalto tulee mahdollisesti soittamaan kirkonkelloja hetken aikaa. Lentopommit räjäytetään kirkon takana kaivettuun hautaan. Räjäytys suoritetaan kauko-ohjaimella Kalevan baarin herrain kabinetista.

Vuosi 2014 alkaa Suomussalmella kuin marraskuun lopulla 1939 – pelko ja ahdistus on turhaa; kunta pitää huolta omistaan – nyt eivät omat koirat pure, eikä kissat syliin kuse.

Rajavartiosto pyytää kuntalaisia, jotka haluavat katsoa ja tuntea ylimalkaiset paineaaltojen voimat, kuinka maa lentää ja multa pöllyää, varaamaan kuulosuojaimet, muovisen istuimen sekä noudattamaan paikalla annettuja ohjeita  – näin säästymme suuremmilta uhreilta – eiköhän niitä ole tässä kunnassa jo tullut tarpeeksi, luutnantti Petri Järvinen toteaa haikeana sankarihautausmaan äärellä.

Lentopommin räjäytykset alkavat 19:20, 20:20 sekä 22:20. Parkkipaikkoja rajoitetusti Kirkonkylällä. Kalevan baarin edessä on 12 euroa maksavia pysäköintipaikkoja, varaukset baarin kassalta. Kalevan baarin katolla VIP-aitio, jonne erillinen hinnasto, kysy hovimestarilta tarkemmin. Kuvaaminen kielletty räjäytysten aikana.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *