Työnantajajärjestöt ovat huolestuneita työntekijöiden terveydentilasta. Työnantajat kokevat, että liian pitkä, jopa viikonlopun ylittyvä vapaa-aika rasittaa työntekijöiden maksaa liian paljon.
Työnantajajärjestöjen kustantamassa tutkimuksessa todettiin, että työntekijät, jotka viettävät viikonloppuvapaita ja jopa viikolla vapaapäiviä ylitöiden johdosta, heidän maksa-arvonsa ovat kohonneet vertailuväestöä kohden, joka ei vietä vapaa-aikaa (esim. työnantajat). Vertailuväestön maksa-arvot noin 40 – 50 % alhaisemmat kuin viikonloppuvapaita viettävillä työntekijöillä. Syytä ilmiöön ei yksiselitteisesti voida antaa – ehkä viikonlopun osittainen alkoholin käyttö osaltaan moukaroi työväestöä korkeilla maksa-arvoilla.
Työnantajat ovat huolestuneita työntekijöidensä terveydentilasta ja he vetoavatkin työntekijäjärjestöihin, jotta työntekijät viettäisivät vähemmän vapaa-aikaa ja enemmän laatuaikaa työssä, ihan terveydentilansa puolesta. Rahalliseen korvauksen sijasta lisääntyvästä työajasta työnantajat tarjoavat työntekijöilleen ylenpalttista lisäterveyttä ja elinaikaa; raha ei ratkaise tätä ongelmaa, päinvastoin työnantajat haluaisivat myös keskustella palkan alennuksesta, koska sillä on tutkimuksen mukaan positiivinen vaikutus maksa-arvojen alenemiseen.
Työntekijäjärjestöt kummeksuvat työnantajajärjestön tekemää tutkimusta.
Kainuussa maksa-arvot ovat tasaisen korkealla niin työntekijöillä kuin työnantajilla, ainoastaan Kainuun muslimiväestössä on todettu normaalia maksa-arvoa.
Säästäähän siinä yhteiskuntakin, kun työväestö tekee maksanrasituskokeet aivan ite.
Vai että oikein osittainen käyttö viikonloppuisin. Nyt on EK oikealla asialla, terveyden ja hyvinvoinnin. Käyttöhän aina maksaa. Vaikkei aina maksa vaivaa. Oli miten oli – työntekijä on maksansa ansainnut. Ja pontikan keittäjät.