Jyrkkä EI-sana kuului Puolangan torilla kysyttäessä, hyväksyvätkö he ulkomaalaisia tai ulkopaikkakuntalaisia marjanpoimijoita, esimerkiksi suomussalmelaisia heidän marjamaille. Puolangalla suhtaudutaan hyvin negatiivisesti ahkeriin suomussalmelaisiin, jotka tunnetusti eivät istu mättään päällä, kuten Puolangalla on tapana.
Suomussalmelaiset haluaisivat poimia marjat ensin Puolangalta, jonka jälkeen siirrytään oman kunnan puolelle – tämä ei käy puolankalaisille, ja sitä ihmetellään muualla Kainuussa suuresti. Ei ymmärretä puolankalaisten jatkuvaa vastahankaisuutta ja negatiivista suhtautumista. Suomussalmi tuntee tulleensa syrjityksi.
– Minä olen pitänyt puolankalaisia aina ihmisinä, ainakin sellaisina alkukantaisina, mutta nyt näyttää siltä, että nehän on kuin pudasjärveläisiä tai kuusamolaisia. Ihmeteltiin Ämmänsaaressa ääneen.
Puolangalle on vastikään perustettu ”punaisten käsivarsinauhojen komppania” tukemaan paikallisia marjanpoimijoita sekä opastamaan ulkomaalaiset ja -paikkakuntalaiset muualle. Jos ei puhe auta, niin halko sitten. Kuten puolangalla jokasyksyinen perinne ollut. Ämmänsaaren kunnanvirastolta lähetetään maanantaina nootti Puolangan kunnanjohdolle paheksuen jokamiesoikeuden loukkausta.
Puolankalaisen eivät varmaan hyväksy savolaisiakaan. Pelkäävät, että savolaiset ostavat pois kaiken pontikan!
Tässähän sovelletaan, joidenkin onneksi, niin sanottua pysyvyyslakia. Lailla tarkoitetaan, että oikeiksi Puolalankalaisiksi (kuten nykykutsu kuuluu) sanotaan niitä jotka ovat kauan asuneet Lankalassa ja niitä, jotka aikovat kauan vielä asua. Kun rajaa menneessä ajassa lasketaan jää vaan noin 10 oikeaa Lankalaista. Nykyisistä Lankalan kävijöistä pysyviä ei ilmene yhtään niin kutsuttua kauan asuvaa (Lähde: Ulosmuuttobarometri 8/2016). Marjoilta ei nyt kysytä mitään. Utajärvellä löytyy väestönosa, joka porisuttaa marjatkin mättääseen. Muualta Puolalankalaan marjaan tulleet saavat pitää marjansa. Tästä on EU:n päätöskin diar. 002546, kohta 999-607/Kyllösen ainut urakkatyö, 179, 35, 102.
Nuo 10 pysyväksi katsottua Lankalaista saavat poimia kukin 8 litraa marjastoa yhteenlukien. Saantioikeuteen kuuluu kolme mätäsistumista syksyä kohden. Mikäli marikko on poikkeuksellisen hyvä ja lähellä tietä käy muualta tulleen oikeudet paikallisen ylitse. Tonkopurojen suojelun nimissä lakkasuomättäillä ei saa istua. Elyn mukaan hyvin herkkä vesistö saattaa bakterisoitua liiaksi, joka johtaa S:salmen salakalastajakerhon aktiivien turhaan sairasteluun. Näin voi tuhlautua hyvää ottoaikaa joutavaan ripulointiin. Otto ei saa keskeytyä ,koska siitä seuraa jotain vielä kamalampaa.